Як зберігати вершковий сир: основні правила

Вершковий сир стає частиною наших улюблених страв, щоб насолоджуватися його смаком довше, потрібно знати, як правильно його зберігати

Тетяна Ковальчук

Редакторка GoToShop

Вершковий сир — ідеально мʼякий та пікантний продукт, який часто присутній у наших холодильниках. Він стає ідеальним доповненням сніданку або десерту та актуальний у солоних стравах, адже може надати супам та соусам надзвичайного вершкового смаку.

Проте, як молочний продукт, вершковий сир потрібно правильно зберігати, щоб залишити його насичену текстуру. Редактори GoToShop зібрали основні поради, як правильно зберігати вершковий сир і як довго це можна робити.

Як зберігати невідкритий вершковий сир

Це може здатися очевидним, але вершковий сир вважається продуктом, що швидко псується, і його завжди слід зберігати в холодильнику, навіть якщо упаковка запечатана. Температура в холодильнику повинна бути не вище 5 С, щоб запобігти розмноженню шкідливих патогенних мікроорганізмів.

Як довго зберігається вершковий сир невідкритим

Загалом, вершковий сир зберігається від 90 до 180 днів після виробництва, каже Брайан Куок Ле, доктор філософії, харчовий науковець, консультант з питань харчування та автор книги «150 відповідей на запитання з харчової науки».

Якщо на упаковці вершкового сиру не вказана дата виробництва, перевірте термін придатності. Невідкритий вершковий сир зберігається протягом трьох-чотирьох тижнів після цієї дати. Перевіряйте дату придатності продукту в магазині, а також купуйте сир за акційною ціною, щоб зберегти свій бюджет.

Незалежно від того, чи ви щойно купили вершковий сир, чи дістали його з холодильника, щоб використати, обов’язково поставте його в холодильник протягом двох годин. Не залишайте його за кімнатної температури довше цього часу, оскільки це дозволить шкідливим патогенам швидко розмножуватися. Це може підвищити ризик захворювання харчовими продуктами, особливо для людей з ослабленим імунітетом.

Як зберігати відкритий вершковий сир

Забезпечте герметичну упаковку. Після відкриття упаковку з вершковим сиром слід зберігати в холодильнику. Важливо забезпечити упаковці з сиром герметичність, адже якщо цього не зробити він може висохнути, що скоротить термін його зберігання.

Якщо ваш вершковий сир має оригінальну упаковку з фольги і не закривається кришкою, забезпечити йому герметичність може бути непростим завданням. Проте тут ви можете використати поліетиленову плівку, яка перекриє доступ повітря до сиру.

Також вершковий сир можна зберігати у скляному чи пластиковому герметичному контейнері.

Поставте в холодильник. Як би ви не зберігали відкритий блок вершкового сиру, покладіть його в найхолоднішу частину холодильника. Зазвичай, це задня його частина, де холодні температури допомагають сповільнити проблеми з псуванням.

Вам також може бути цікаво:

Які сири є найкориснішими, а яких варто уникати

Ідеальні сирники: як обрати кисломолочний сир для страви

Зберігайте якомога далі від сирих продуктів. Зберігаючи вершковий сир у холодильнику, не кладіть його поруч з яйцями, сирим м’ясом чи іншими продуктами, які можуть просочитися або іншим чином забруднити його.

Як довго зберігається відкритий вершковий сир

Після відкриття вершковий сир може зберігатися протягом двох тижнів, якщо його зберігати в холодильнику. Після цього часу більшість проблем, які можуть виникнути, будуть стосуватися смаку, текстури та якості продукту.

Заморожування вершкового сиру

Зазвичай не рекомендується заморожувати вершковий сир — він погано замерзає. Процес заморожування змінює його текстуру: він стає сухим і крихким. Як наслідок, вершковий сир, який був заморожений і розморожений, більше не буде вершковим, що робить його небажаним для використання в сирому вигляді.

Якщо ви плануєте використовувати заморожений вершковий сир у стравах, де розмазування не є важливим, наприклад, у супах або соусах, ви можете розглянути можливість його заморожування.

У цьому випадку ви можете покласти невідкриті блоки, загорнуті у фольгу, прямо в морозильну камеру. Відкриті упаковки покладіть у пластиковий або силіконовий пакет, придатний для заморожування, і видаліть якомога більше повітря перед заморожуванням.

Коли ви будете готові розморозити заморожений вершковий сир, покладіть його в холодильник і дайте йому відтанути протягом ночі.

Ознаки зіпсованого вершкового сиру

Свіжий вершковий сир повинен виглядати гладким і кремово-білим на поверхні. Ознаками псування є видимий ріст плісняви або зміна кольору. Крім того, варто оцінити запах продукту: швидше за все, він буде пахнути кислим, прогірклим і гострим.

Раніше ми розповідали, як правильно заморозити кисломолочний сир, щоб зберегти його свіжість на тривалий час із можливістю використовувати в улюблених стравах.

Читати статті на тему

2024.10.29 13:34
Як зберігати продукти

Сушені яблука на цілий рік: правила зберігання

Сушені яблука — чудове доповнення до раціону, але як зберегти їх свіжими та смачними? У цьому вам допоможуть наші детальні інструкції щодо зберігання сушених яблук в домашніх умовах
2024.10.28 16:53
Як зберігати продукти

Як правильно зберігати сир у холодильнику: створюємо ідеальні умови

Хочете продовжити термін придатності сиру та зберегти його неповторний смак? Знання кількох простих правил допоможе вам насолоджуватися улюбленим продуктом довше
2024.10.28 13:08
Як зберігати продукти

Як зберегти журавлину на зиму: смачні та корисні способи

Журавлина — не лише смачна, а й надзвичайно корисна ягода. Розповідаємо про найефективніші способи зберегти її свіжість та корисні властивості на всю зиму, а також ділимося цікавими рецептами
2024.10.25 14:56
Як зберігати продукти

Чому варто заморозити обліпиху: цілющі властивості цієї ягоди

Хочете зміцнити імунітет та насолоджуватися смачними та корисними стравами цілий рік? Розповідаємо, як правильно заморозити обліпиху та ділимося цікавими рецептами
2024.10.24 16:28
Як зберігати продукти

Більш солодка та ароматна: як прискорити дозрівання груш

Розповідаємо про різні способи дозрівання груш: від класичних методів до оригінальних лайфхаків. Дізнайтеся, як вибрати правильні плоди, створити оптимальні умови для дозрівання і зберегти свіжість груш надовго