Незвична зимова заготівля: як приготувати квашений кавун

Якщо ви думаєте, що смак кавуна можна відчути тільки влітку, то дуже помиляєтеся. Підготували рецепт квашеного кавуна, який можна зберегти на зиму, щоб відчути літо в холодні вечори

Тетяна Рудковська

редакторка GoToShop

Кавун — це справжній атрибут літа. Його неповторний смак та аромат допомагають впоратися зі спекою з насолодою, не варто забувати і про користь кавуна. Але єдиний мінус — сезон кавунів нетривалий і часу насолодитися його справжнім смаком не так і багато. Проте редактори GoToShop знайшли унікальний рецепт, який допоможе приготувати квашений кавун на зиму, щоб відчути часточку літа у прохолодні дні.

Квашений кавун на зиму: рецепт

Квашені кавуни зберігають всі вітаміни та насичені солями, кислотами, харчовими волокнами та ферментами, отриманими при квашенні. Щоб ваша заготівля була вигідною, радимо ознайомитися з акціями на кавуни в супермаркетах вашого міста.

Для приготування квашеного кавуна вам знадобиться:

  • 10 кілограмів кавуна

  • 1 пучок хрону

  • 1 пучок кропу

  • 1 пучок зелені

  • 1 перець чилі

  • 2 голівки часнику

  • 240 грамів солі

  • 4 літри води

Вас також може зацікавити:

Як зберегти свіжість розрізаного кавуна: поради та хитрощі

У який час доби краще їсти кавун, щоб не нашкодити здоров’ю

Як готувати квашений кавун на зиму

  1. Кавун розрізати кільцями впоперек і очисть від зеленої шкірки. Ширина розрізу має бути від 2 до 5 см. Розріжте кожен кружок на вісім частин. Дізнайтеся і про інші способи нарізання кавуна як для квашення, так і для красивої подачі на стіл.

  2. На дно каструлі викладіть лист хрону, гіркий перець, дві великі очищені головки часнику. Сюди можна додавати будь-яку зелень до смаку, включно з листям вишні, смородини, винограду.

  3. Починайте шарами викладати шматочки кавуна. Між шарами потрібно помістити гілочки дорослого кропу. У такий спосіб заповнюйте каструлю до самого верху. Зверху покладіть зелень, що залишилася, обов’язково з листям хрону, і залийте холодним розсолом. Його потрібно виготовити у пропорціях: 60 г солі на 1 літр води. Накрийте це все тарілкою, притисніть дуже легким вантажем та накрийте кришкою. Бродіння буде активним, вантаж осідатиме, рідина прибуватиме. Зайву рідину потрібно виливати.

  4. Починаючи з п’ятого дня, можна починати куштувати страву на готовність. На п’ятий день кавуни будуть, швидше, солоні, ніж квашені. Якщо смак вам подобається, то можна сміливо ставити у холодильник чи консервувати. На 10 день кавуни будуть квашені, дуже кислі, смак має стати бочковим.

  5. З пʼятого по десятий день залежно від смаку, який вам подобається, можна зробити заготівлі. Для цього візьміть каструлю, в якій квасився кавун, злийте розсіл та поставте його кип’ятитися.

  6. У стерилізовані банки розкладіть квашені кавуни, залийте киплячим розсолом, накрийте стерилізованими кришками та стерилізуйте 20 хвилин. Закоркуйте банки, переверніть їх кришками донизу і закутайте ковдрою на добу, до повного остигання. Якщо є можливість зберігання у холоді, кавун можна просто розкласти по банках та зберігати у холодильнику.

Раніше ми розповідали, як вибрати стиглий кавун. Адже саме від цього вибору залежить, чи зможете ви насолодитися його смаком зараз та чи будете задоволені зимовими заготівлями.


Читати статті на тему

2024.09.19 17:30
Як зберігати продукти

Спаржева квасоля на зиму: 3 простих способи збереження

Розглядаємо кілька простих способів заготівлі спаржевої квасолі на зиму, щоб ви могли насолоджуватися її корисними властивостями та неповторним смаком цілий рік
2024.09.19 13:35
Як зберігати продукти

Соус ткемалі: простий рецепт для заготовок

Відкрийте для себе секрети грузинської кухні і приготуйте традиційний ароматний соус ткемалі в домашніх умовах, який стане справжньою окрасою вашого столу
2024.09.19 12:27
Як зберігати продукти

Вітаміни на зиму: зберігаємо яблука правильно

Розповідаємо про довготривале зберігання яблук в домашніх умовах, яке допоможе вам підтримувати імунітет та насолоджуватися смачними та корисними фруктами протягом усього року
2024.09.19 10:24
Як зберігати продукти

Смачні та безпечні заготовки: як правильно стерилізувати помідори

Чи знаєте ви, що консервація помідорів — це ціла наука? Розкриваємо секрети ідеальних заготовок, щоб ваші помідори залишалися смачними та безпечними протягом всієї зими
2024.09.18 17:29
Як зберігати продукти

Запашний зимовий делікатес: мариновані баклажани з часником

Мариновані баклажани з часником — це класична заготовка на зиму, яка ніколи не виходить з моди. Ділимося з вами кількома простими та смачними рецептами, завдяки яким ви зможете насолоджуватись цим овочем протягом усього холодного періоду