Як зробити смачний томатний сік

Корисний томатний сік можна легко приготувати в домашніх умовах, особливо влітку, коли помідори доступні. Підготували перевірений рецепт, який допоможе зробити томатний сік та насолодитися його смаком

Тетяна Рудковська

редакторка GoToShop

Томатний сік є одним із найпопулярніших соків у світі і вживається як самостійний напій, так і як додатковий інгредієнт під час приготування коктейлів, соусів і різних страв. Також, як і томати, він багатий на вітаміни групи B, бета-каротин (провітамін А), вітаміни C, PP і E. Томатний сік знижує рівень цукру в крові, а також зміцнює стінки судин і благотворно впливає на серцево-судинну систему.

Однак варто пам’ятати, що все це стосується здебільшого натуральних томатних соків, адже в комерційних варіантах виробники часто додають зайвий цукор і консерванти, які не так позитивно діють на організм. Тому найкращий томатний сік той, що приготований самостійно вдома. Редактори GoToShop підготували для вас простий і легкий рецепт, як зробити смачний томатний сік.

Як зробити томатний сік: рецепт

Інгредієнти:

  • 1 кг стиглих помідорів (щоб ваш сік був вигідним, купуйте томати за акційною ціною)

  • 1 невелика цибуля (за бажанням)

  • 1 морква (за бажанням)

  • сіль і чорний перець за смаком

  • цукор за бажанням (для врівноваження кислотності)

  • лимонний сік (за бажанням, для надання свіжості)

  • вода

Приготування:

Відберіть томати для соку. Вимийте їх холодною водою і видаліть стебла. Якщо помідори великі, то можете їх порізати на частини для більш рівномірного і швидкого приготування. Також за бажання можете очистити помідори від шкірки.

Якщо хочете домогтися більш насиченого і цікавого смаку, то готуйте томатний сік із додаванням цибулі та моркви. Ці овочі також підготуйте заздалегідь. Вимийте їх, почистіть і наріжте невеликими кубиками (моркву можна потерти на тертці).

Покладіть помідори в каструлю, додайте трохи води і доведіть до кипіння. Потім зменшіть вогонь і дайте помідорам проваритися протягом 15-20 хвилин, поки вони не стануть м’якими.

Вас також може зацікавити:

Як зберегти смак літа: рецепт абрикосового соку з м’якоттю

Буряковий сік: секрет здорового серця і зниження тиску

Якщо додаєте цибулю і моркву, то обсмажте їх разом на олії в сковороді, доти, доки вони не стануть м’якими і не набудуть золотистого кольору.

Остудіть помідори й овочі до кімнатної температури, а потім за допомогою блендера подрібніть їх до стану однорідного пюре. Процідіть отриману масу через дрібне сито або марлю, щоб видалити насіння, шкурки та великі грудочки.

Поверніть отриманий томатний сік у каструлю. За бажанням додайте сіль, чорний перець, цукор і лимонний сік для надання бажаного смаку. Регулюйте кількість цукру і спецій залежно від ваших уподобань. Постійно помішуючи, підігрійте сік на середньому вогні, щоб усі спеції в ньому добре розчинилися, але стежте за тим, щоб не довести його до кипіння.

Готово! Подавайте томатний сік гарячим або холодним, на ваш смак.

Раніше ми розповідали, як зробити сік без соковижималки. Ці способи особливо актуальні, коли літні фрукти у доступі, а електроенергія — в дефіциті.


Читати статті на тему

2024.09.19 17:30
Як зберігати продукти

Спаржева квасоля на зиму: 3 простих способи збереження

Розглядаємо кілька простих способів заготівлі спаржевої квасолі на зиму, щоб ви могли насолоджуватися її корисними властивостями та неповторним смаком цілий рік
2024.09.19 13:35
Як зберігати продукти

Соус ткемалі: простий рецепт для заготовок

Відкрийте для себе секрети грузинської кухні і приготуйте традиційний ароматний соус ткемалі в домашніх умовах, який стане справжньою окрасою вашого столу
2024.09.19 12:27
Як зберігати продукти

Вітаміни на зиму: зберігаємо яблука правильно

Розповідаємо про довготривале зберігання яблук в домашніх умовах, яке допоможе вам підтримувати імунітет та насолоджуватися смачними та корисними фруктами протягом усього року
2024.09.19 10:24
Як зберігати продукти

Смачні та безпечні заготовки: як правильно стерилізувати помідори

Чи знаєте ви, що консервація помідорів — це ціла наука? Розкриваємо секрети ідеальних заготовок, щоб ваші помідори залишалися смачними та безпечними протягом всієї зими
2024.09.18 17:29
Як зберігати продукти

Запашний зимовий делікатес: мариновані баклажани з часником

Мариновані баклажани з часником — це класична заготовка на зиму, яка ніколи не виходить з моди. Ділимося з вами кількома простими та смачними рецептами, завдяки яким ви зможете насолоджуватись цим овочем протягом усього холодного періоду